Účetní podvody, možnosti jejich odhalování a prevence - Dichtlová, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo rozšířit výsledky bakalářské práce týkající se etiky v účetní profesi. Hlavně pak v oblasti odhalování a prevence účetních podvodů. Zajímala jsem se o etiku v účetnictví, finanční podvody, riziko plynoucí z jejich nedostatečného postihování i o konkrétní oblasti podvodů.Dále jsem zmínila a popsala metody odhalování a prevence podvodů. Mimo jiné interní audit, anonymní informační linky, software, preventivní kontroly, ověřování údajů v životopisech, omezené pravomoci, prověřování transakcí s třetími stranami, vedení příkladem a nulovou toleranci vůči podvodům. Nakonec jsem pomocí online dotazníku zjistila, jaké jsou názory a zkušenosti společností. Mé otázky se týkaly přítomnosti etického kodexu, druhů podvodů, se kterými se společnost setkala a použitých nástrojů prevence. Na základě rozsudků nejvyššího soudu týkajících se hospodářské kriminality jsem popsala také tři konkrétní případy.
Accounting fraud detection and prevention
Keywords: účetní podvod; odhalování; prevence; accounting fraud; detection; prevention