Rozdíly v psychoterapeutických přístupech v rámci terapeutických komunit při léčbě drogových závislostí dospělých a mladistvých - Odehnalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Ústředním tématem této bakalářské práce jsou psychoterapeutické přístupy a techniky, využívané při léčbě v terapeutických komunitách pro drogově závislé. Cílem práce je tyto přístupy a techniky zmapovat a na základě získaných informací definovat rozdíly v přístupu k mladistvým a dospělým klientům terapeutických komunit. Tato bakalářská práce využívá metodu kvalitativního výzkumu. K získání potřebných dat byla zvolena metoda dotazování, přičemž nástrojem byl strukturovaný rozhovor s otevřenými otázkami. Výzkumný soubor je tvořen čtyřmi terapeuty, přičemž dva z terapeutů jsou zaměstnanci terapeutické komunity pro mladistvé a další dva pracují v terapeutické komunitě pro dospělé. V úvodu teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy nezbytné pro uchopení dané problematiky, základní charakteristika terapeutických komunit pro drogově závislé a specifika mladistvého klienta. Následuje výčet jednotlivých psychoterapeutických přístupů a technik využívaných v těchto zařízeních. Závěr teoretické části je věnován základní legislativě a financování terapeutických komunit. Empirická část práce zahrnuje přepis rozhovorů s terapeuty terapeutických komunit pro mladistvé a dospělé klienty Následuje diskuze, jejímž úkolem je shrnutí výsledků výzkumu a komparace získaných dat s informacemi uvedenými v první části práce. Z výzkumu vyplynulo, že zásadní rozdíl v péči o mladistvé a dospělé klienty spočívá v tom, že terapeutické komunity pro mladistvé staví léčbu na výchovném přístupu, zatímco terapeutické komunity pro dospělé jsou demokratičtější a vedou klienty k větší samostatnosti. Specifikum mladistvých dále spočívá v nutnosti spolupráce se zákonným zástupcem a v případě útěku mladistvého klienta i s policií ČR. Další rozdíl, který byl na základě výzkumu definován je častá absence vnitřní motivace u mladistvých klientů, jež vede k častým předčasným ukončením léčby. Základním pilířem práce s mladistvými je intenzívní spolupráce s rodinou klienta. U dospělých klientů je pak nutné zohlednit jejich výraznější somatické poškození, způsobené delší drogovou kariérou. Na základě výsledků výzkumu, byly stanoveny hypotézy, jež jsou uvedeny v závěru práce. Uvedené závěry jsou důkazem naplnění cílů, které si bakalářská práce v úvodu kladla. Tato práce může sloužit jako ucelenější zdroj informací o daném tématu, a to zainteresované i laické veřejnosti, a dále posloužit jako podklad pro rozsáhlejší výzkum.
The Differences in the psychoterapeutic approaches within therapeutic communities during adult and adolescent drug's addiction therapy.
Keywords: Adolescence; drogová závislost; psychoterapie; terapeutická komunita pro dospělé; terapeutická komunita pro mladistvé.; Adolescence; drug addiction; psychotherapy; terapeutic community for adults; therapeutic community for adolescents.