Diagnostika onemocnění prsu se zaměřením na speciální projekce a intervenční výkony - Boháčová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Zhoubné onemocnění prsu patří k nejčastějšímu zhoubnému onemocnění žen. Screeningová centra mají za úkol objevit tuto chorobu v počátečních stádiích, kdy je její léčba efektivnější. Ve své práci jsem se zaměřila na využití speciálních projekcí a intervenčních výkonů při diagnostice onemocnění. Shrnula jsem jednotlivé diagnostické postupy, popsala jejich přednosti a omezení. Odhalila jsem i různá úskalí, se kterými se může radiologický asistent při své práci setkat a naznačila různá řešení. Na základě zpracování výsledků jednotlivých vyšetření jsem potvrdila předpoklad, že speciální projekce slouží ke snížení počtu intervenčních výkonů a intervenční výkony vedou k redukci počtu zbytečných operací. V minimálním počtu případů se ale i přes veškerou snahu nepodaří odebrat tak reprezentativní vzorek, aby mohla být diagnóza spolehlivě určena. Snaha je, aby se tento počet neustále snižoval a toho se docílí zvyšováním kvalifikace personálu a zaváděním moderních vyšetřovacích postupů.
Diagnosis of breast diseases with a refference to special mammographic projections and interventional breast procedures
Keywords: mamografie; speciální projekce; intervenční výkony; core biopsie; stereotaktická biopsie; vakuová biopsie; mamotom; mammography; special projections; interventional procedures; core needle biopsy; stereotactic biopsy; vacuum suction biopsy; mammotome