Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím, Diecézní charita České Budějovice. Aktivity a aktuální problémy - Ducháčková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím při Diecézní charitě České Budějovice, na jeho nabízené aktivity a aktuální problémy. V úvodní části se věnuji popisu základních pojmů, které s problematikou domácího násilí úzce souvisí. Dále jsem se zaměřila na popis struktury a činností, které intervenční centrum klientům nabízí. Závěr teoretické práce se věnuje příkladům dobré praxe, zde uvádím několik úspěšných projektů, které se snaží vytvořit osvětu k problematice domácího násilí. V druhé části byl proveden deskriptivní výzkum mapující činnosti intervenčního centra. Pro sběr dat byl vybrán kvalitativní výzkum, u kterého jsem použila techniku strukturovaného dotazníku s otevřenými otázkami. Jako cílový soubor výzkumu jsem si zvolila všechny pracovníky Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím při Diecézní charitě České Budějovice. Celkem pět respondentek odpovědělo na jedenáct položených otázek. Cílem práce je důkladně a výstižně popsat činnosti centra a na základě provedeného výzkumu zmapovat vyskytující se problémy s kterými se organizace potýká. V samotném závěru navrhuji optimalizační řešení problémů.
Intervention Center for persons threatened with domestic violence, Diocesan Charity in České Budějovice. Activities and current issues
Keywords: domácí násilí; oběť; násilník; intervenční centrum; Policie ČR; vykázání; domestic violence; victim; offender; Intervention centre; Police of the Czech Republic; deportation