Sociální práce s lidmi s Alzheimerovou chorobou - Šimečková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce si klade za cíl teoreticky popsat sociální práci v kontextu péče o lidi s Alzheimerovou chorobou primárně v domácím prostředí a poukázat na specifika, která s sebou práce s touto cílovou skupinou přináší. V práci je charakterizována Alzheimerova choroba tak, jak je to podchyceno v odborné literatuře. Dále je popsána péče o nemocného v domácím prostředí, specifika komunikace s nemocným a zátěž pečujícího. V práci je uvedeno, jaké jsou možnosti pomoci a podpory ze strany sociální práce vůči nemocnému i pečující osobě a teoreticky popsány možnosti nefarmakologické léčby.
Social work with people Alzheimer's disease
Keywords: sociální práce; senioři; Alzheimerova choroba; demence; domácí péče; podpora pečujících v domácím prostředí; poradenství; stacionář; svépomocné skupiny; nefarmakologická léčba; aktivizace seniorů; social work; senior citizens; Alzheimer's disease; dementia; in-home care; in-home care support; consulting; stationary; self-help groups; nonpharmacologic treatment; activation of senior citizens