Činnost Policie ČR v případě opakování povodní na Třeboňsku. - Kroupa, Josef (Jihočeská univerzita, 2010)
Při psaní své diplomové práce jsem zjistil, že problematika povodní ve vztahu práce Policie ČR je značně obšírná. Upravuje ji velké množství zákonů a nařízení, které jsou mezi sebou vzájemně propojeny. V teoretické části jsem studoval potřebné zákony týkající se povodní a práce policie v krizových situacích. Dále jsem se zabýval povodněmi jako takovými, jejich druhy, faktory, ovlivňujícími vznik povodní, stupni povodňové aktivity. Dále jsou zde přehledně uvedeny povodňové orgány a vztah mezi krizovým zákonem v návaznosti na povodně. Další část diplomové práce je věnována podrobnému průběhu povodní na Třeboňsku, které proběhly v roce 2002. V diplomové práci je podrobně popsána aktuální organizační struktura Policie ČR, jako základní složky integrovaného záchranného systému. V praktické části jsem vyhodnotil dotazník, jehož cílem bylo analyzovat úroveň připravenosti PČR na zabezpečení veřejného pořádku v případě povodní. Z uvedeného výzkumu vyplývá, že úroveň připravenosti není zcela dostačující, především z hlediska materiálního vybavení a komunikace mezi jednotlivými složkami IZS. Tuto skutečnost nelze řešit na úrovni OOP Třeboň, musí být řešena centrálně v závislosti na možnosti vzniku povodní v dané lokalitě. Jako další nedostatek se jeví kromě materiálního vybavení PČR i komunikace mezi složkami IZS a to na základní úrovni hlídek v terénu. Prošetřením dosavadních zkušeností příslušníků PČR se zabezpečením veřejného pořádku na území zasaženém povodněmi bylo zjištěno, že hlavními problémy, se kterými se policisté museli vypořádat, bylo neuposlechnutí výzvy příslušníka PČR, bránění se evakuaci a nedostatečné vybavení z hlediska kvality spojení. Znalost oprávnění, kterými disponují policisté v případě nařízené evakuace obyvatelstva z oblastí zasaženými povodněmi je nedostačující. Řešením je důsledná aplikace zákona o Policii a jeho pravidelné opakování ve formě školení a samostudia. I přesto, že se vyskytlo spoustu problémů a nedostatků, tak organizace povodní byla zvládnuta s maximálním úsilím všech zúčastněných osob a nedošlo k výrazným ztrátám na životech a majetku občanů.
Czech Republic Police Activities in the Event of Reoccurring Floods in the Třeboň Region.
Keywords: Policie ČR; povodně; Integrovaný záchranný systém; evakuace; spojení; veřejný pořádek; povodňové orgány;; Czech Republic Police (PCR); flood; Integrated Rescue System; evacuation; communication links; public order; flood authorities;