Použití analgosedace při úrazech dětí v přednemocniční neodkladné péči - Tomanová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce je použití analgosedace při úrazech dětí v přednemocniční neodkladné péči. Úrazy dětí jsou v České republice závažným zdravotním, ekonomickým i sociálním problémem, neboť u dětí zejména v kojeneckém, batolecím a předškolním věku dochází k rychlému rozvoji pohybových schopností, avšak v této době ještě rozvoj rozumových schopností neumožňuje rozpoznávání nebezpečných situací. Každé náhlé zhoršení zdravotního stavu dítěte představuje zátěž nejen pro něj, ale i pro rodiče a všechny ostatní v jeho blízkosti. Vzhledem k menšímu zastoupení dětských pacientů v celkově širokém spektru zásahů zdravotnické služby, vyžadují malé děti zvýšenou péči, a proto je potřeba, aby se zdravotničtí záchranáři v této problematice dobře orientovali. Tato bakalářská práce si klade za cíl zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů v souvislosti s podáváním analgosedace při úrazech dětí v přednemocniční neodkladné péči. Kvantitativní výzkum je zaměřen na zdravotnické záchranáře pracující na stanovišti Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích a na oddělení ARO v nemocnici v Českých Budějovicích a.s. Na začátku teoretické části jsem se snažila přiblížit přednemocniční neodkladnou péči a specifika dětského věku. Velký podíl teoretické práce jsem věnovala kapitole analgosedace, ve které je pohled do historie, kde jsou vidět již prvopočátky analgezie a zvládání bolesti. Za důležité jsem považovala zmínit zásady podávání léků, aplikační cesty či užívaná farmaka. Poté už je věnovaná pozornost kapitole bolesti, tedy její definice, typy, prožívání bolesti dětmi a podrobnější rozpracování hodnotících škál. Jak již bylo řečeno, úrazy jsou velmi aktuálním tématem, a proto se další velká kapitola teoretické části věnuje právě úrazům. Praktická část se zaměřuje na mapování znalostí ohledně podávání analgosedace při úrazech dětí v přednemocniční neodkladné péči. Data byla sbírána od měsíce ledna do měsíce března roku 2014. Dotazníky byly osobně odevzdány formou tištěného dotazníkového formuláře, rozesílány byly i formou elektronickou. Celkem bylo odevzdáno 70 dotazníků, tj. 50 dotazníků na územní středisko RZP v Českých Budějovicích a 20 dotazníků na oddělení ARO v nemocnici v Českých Budějovicích a.s. Návratnost činila 82,8%, což představuje 58 vrácených dotazníků, které byly zahrnuty do následného vyhodnocení výzkumného šetření. Dotazovaní zdravotničtí záchranáři byli na začátku seznámeni s charakterem výzkumu s důrazem na zachování jejich anonymity. Jednotlivé otázky byly koncipovány tak, abychom získali potřebné informace k zodpovězení výzkumné otázky ("jaké jsou znalosti zdravotnických záchranářů v podávání analgosedace dětem v přednemocniční neodkladné péči") a tak splnili cíle této bakalářské práce. Dotazník obsahoval celkem 15 otázek, z nichž otázky 1-3 sloužily pro bližší zmapování dotazovaných. Následujících 12 otázek bylo záměrně voleno tak, abychom zjistili, zda mají zdravotničtí záchranáři znalosti týkající se analgosedace při úrazech dětí. Tato data byla poté graficky znázorněna a jednotlivé otázky samostatně vyhodnoceny. Pouze otázky číslo 4, 8, 9, 10, 11, 12, 13 a 14 byly zahrnuty do výzkumného šetření, aby se mohlo odpovědět na výzkumnou otázku. Stanovená výzkumná otázka byla statisticky pomocí Chí kvadrát testu vyhodnocena. Získaná hladina významnosti zamítla stanovené tvrzení ("dostatečné znalosti bude mít 75% respondentů") a potvrdila výsledky výzkumu, že znalosti zdravotnických záchranářů ohledně analgosedace nejsou dostatečné. Závěrem z výzkumu vyplývá, že zdravotničtí záchranáři by se měli více zajímat o oblast týkající se analgosedace u dětí, jejího podávání, dávkování či možných komplikací. Řešením by mohla být školení pro pracovníky Zdravotnické záchranné služby a to alespoň jednou lépe však dvakrát ročně.
The use of sedative and analgesic in children's injuries in prehospital emergency care
Keywords: Přednemocniční neodkladná péče; Zdravotnický záchranář; Analgosedace; Farmakologie; Děti; Úrazy; Bolest; Prehospital emergency care; Paramedic; Analgesic and sedative; Pharmacology; Children; Injuries; Pain