Problematika soběstačnosti uživatelů sociální služby sociálně terapeutické dílny ARPIDA - Varinská, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou soběstačnosti uživatelů sociální služby sociálně terapeutické dílny ARPIDA. Práce zahrnuje problematiku zdravotního postižení, které je rozděleno do několika typů: tělesné, mentální a kombinované postižení. Dále je práce zaměřena na pracovní činnosti pro osoby se zdravotním postižením, jako jsou chráněné dílny, chráněné pracovní místo, podporované zaměstnávání a sociálně terapeutické dílny. Další část práce zahrnuje propojení teoretických poznatků a ověření tohoto v praxi. Vymezila jsem si oblasti soběstačnosti uživatelů dle přílohy č. 1 vyhlášky č. 505/2006 Sb. jako jsou mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnosti. Tato část je realizována kvantitativním výzkumem prostřednictvím pozorování, rozhovorů s uživateli a analýzy dokumentů.
The issue of self-sufficiency users of social services, social therapeutic workshops ARPIDA
Keywords: Zdravotní postižení; sociálně terapeutické dílny ARPIDA; soběstačnost; disability; social therapeutic workshops; self sufficiency