Předpoklady vzniku amenitní migrace v přírodním parku Česká Kanada - Havlíková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá amenitní migrací v přírodním parku Česká Kanada. Amenitní migrace je jedním ze současných globálních fenoménů. Amenitní migrace je chápána jako specifický typ lidské migrace, která není motivována ekonomickou výhodností cílového území, ale snahou žít v celkově hodnotnějším socio-kulturním prostředí a směřuje převážně z městského prostředí do venkovské krajiny. Hlavním cílem této práce je zjištění předpokladů modelového území pro vznik a existenci jevu ?amenitní migrace?. Součástí tohoto zjištění je určení hlavních důvodů, proč se amenitní migranti stěhují do této oblasti. Zjištění výsledků této práce bylo provedeno statistickou metodou šetření, pomocí techniky dotazování respondentů. Šetření bylo prováděno od dubna do června 2010. Zhotoveno bylo 101 dotazníků, z toho 95 jich bylo použito pro vyhodnocení výsledků. Výzkum byl prováděn na území přírodního parku Česká Kanada. Česká Kanada je turisticky vyhledávanou oblastí. Je to oblast drsnější a přitom romantického rázu, se skvělými podmínkami pro amenitní migraci. V oblasti je mnoho chat a chalup, které by mohly tvořit potenciální základnu pro amenitní migraci.
Emergence of amenity migration in the area of "Bohemian Canada" Natural Park, Czech Republic.
Keywords: migrace obyvatel; cestovní ruch; druhé bydlení; rurální oblasti; amenitní migrace; kvalita života; přírodní park Česká Kanada; human migration; tourism; second home; rural areas; amenity migration; quality of life; natural park ?Bohemian Canada