Výpočet odtokových poměrů v GIS v závislosti na kvalitě DMT vzniklých z různých vstupních dat - Plic, Vítězslav (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce je věnována výpočtu odtokových parametrů pomocí Geografických informačních systémů (GIS) v povodí Třísovského potoka. V práci byly vytvořeny a porovnány digitální modely terénu z různých vstupních dat, včetně digitalizace stávajícího mapového podkladu a geodetického zaměření terénu s využitím metody GNSS a tachymetrické metody. Následně byly společně s dalšími vstupy vypočteny odtokové poměry pro návrhové srážky. Práce se zabývá vlivem kvality vstupních dat při tvorbě DMT na odtokové poměry v malém povodí. V rámci této práce byla provedena analýza výsledků odtokových drah, porovnání odtoku po zanesení uměle vybudované vodoteče do digitálního modelu terénu a určení množství zadržené vody v této vodoteči. Cílem práce bylo zlepšit kvalitu vstupních dat pro přesnější a spolehlivější stanovení odtokových poměrů v krajině.
Calculation of runoff in GIS depending on the quality of DEM generated from different input data
Keywords: Digitální model terénu; ArcGIS; CN křivky; odtokové dráhy; odtok z povodí; Digital Terrain Model; ArcGIS; CN curves; runoff paths; runoff from the watershed