Cesium-137 v mase lesní zvěře na území Šumavy - Venčovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Naše území bylo umělým radionuklidem cesium-137 (dále jen 137Cs) kontaminováno skrze radioaktivní zamoření v rámci zkoušek jaderných zbraní v atmosféře a díky největší jaderné havárii, která se odehrála v Černobylu. Kontaminace životního prostředí a jeho složek 137Cs je stále monitorována díky dlouholetému poločasu rozpadu tohoto radionuklidu. Stanoveným cílem práce je porovnání hmotnostní aktivity 137Cs v jednotlivých druzích lesní zvěře pocházející z území Šumavy. Z čehož vyplývá i stanovená výzkumná otázka, zda je rozdíl v obsahu 137Cs v mase různých živočišných druhů žijících v lesích na území Šumavy? Dle dostupnosti vzorků byly vybrány správní obvody měst Vimperk a Horní Planá. Z těchto lokalit pochází tedy i 14 měřených vzorků srstnaté zvěře, které byly poskytnuty k tomuto výzkumu. Obsah 137Cs byl tedy stanovován pomocí polovodičové spektrometrie gama., kdy kromě zmíněného 137Cs byl pro porovnání stanoven také draslík-40 (dále jen 40K), který je nejrozšířenějším přírodním radionuklidem. Z výsledků měření také vyplývá, že větší koncentrace 137Cs byla ve vzorcích pocházejících z oblasti Vimperku a dále také, že vyšší hmotnostní aktivita 137Cs byla měřena u býložravců. Nejvyšší hodnota 40K pak byla naměřena jak u býložravce, tak i všežravce. Ze získaných výsledků byly vypočítány úvazky efektivní dávky, pro vyjádření míry kontaminace, která by nastala v případě konzumace kontaminovaného masa. Vypočítané hodnoty úvazků efektivních dávek vzhledem k vnitřní kontaminaci a také vzhledem k ostatním zdrojům radioaktivního záření nejsou významné a jejich vliv na zdraví našich obyvatel je zanedbatelný.
The Cesium-137 content in wild game in Šumava.
Keywords: Radioaktivita; hmotnostní aktivita; cesium-137; efektivní dávka; radioaktivní zamoření; Radioactivity; Weight Activity; Cesium-137; Effective Dose; Radioactive Contamination