Ošetřovatelská problematika u pacienta indikovaného k vyšetření střev - Dudáčková, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Gastroenterologie je medicínský obor zabývající se diagnostikou a léčbou onemocnění trávicího traktu. Součástí diagnostiky trávicího traktu je i mimo jiné vyšetření střev, které se provádí při podezření na zánětlivé, nezánětlivé i nádorové onemocnění a řadí se k aktuálním vyšetřením současné doby. Tato bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou problematikou u pacienta indikovaného k vyšetření střev a je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část práce je zaměřena na vyšetřovací metody, mezi než patří anamnéza, fyzikální vyšetření, laboratorní vyšetření, zobrazovací metody, endoskopické vyšetření a biopsie s punkcí. Velmi důležitou součástí je úloha sestry a ošetřovatelská péče o pacienta, která se prolíná celou bakalářskou prací. Cílem práce bylo zmapovat úlohu sestry u vybraných endoskopických vyšetření a dále zachytit subjektivně vnímané pocity nemocného při přípravě na vybraná endoskopická vyšetření. Pro zpracování empirické části práce bylo zvoleno kvalitativní šetření pomocí metody polostrukturovaného rozhovoru. První výzkumný soubor tvořily sestry z různých endoskopických pracovišť a druhý výzkumný soubor představovali pacienti, kteří již podstoupili kolonoskopické vyšetření. Zvolena byla metoda dotazování a technika hloubkového rozhovoru s následnou analýzou získaných dat pomocí metody kódování, tzv. tužka a papír. Výsledky z výzkumu zmapovaly úlohu sestry u vybraných endoskopických vyšetření. Její práce na endoskopickém pracovišti vyžaduje odborné vědomosti a dovednosti v péči o pacienta před vyšetřením, během něj a po něm. Nedílnou součástí úlohy sestry je i ovládání přístrojové techniky, spolupráce s lékařem a komunikace, díky které pacient zvládá indikované vyšetření s minimálními potížemi. V rámci výzkumného šetření u pacientů jsou zmapovány subjektivní potíže během přípravy na vybrané endoskopické vyšetření.
Nursing issues in a patient indicaded for examination of the intestines
Keywords: gastroenterologie; vyšetřovací metody; všeobecná sestra; pacient; ošetřovatelská péče; gastroenterology; examinations methods; general nurse; patient; nursing care