Odlišnosti a specifika obecné a specializované domácí hospicové péče - Žáčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou specializované hospicové péče a domácí zdravotní péče. Popsána je hospicová péče, podmínky jejího poskytování, stručně je charakterizován vývoj paliativní a hospicové péče ve světě i v České republice. Detailněji je pojednáno o roli multidisciplinárního týmu v hospicové péči. Popsána je současná právní úprava poskytování specializované hospicové péče a domácí zdravotní péče. Koncepce specializované hospicové péče je přiblížena na příkladu Domácího hospice sv. Veroniky v Českých Budějovicích. Pozornost je věnována především srovnání specializované hospicové péče a domácí zdravotní péče, s poukázáním na nedostatky domácí zdravotní péče, která v současném pojetí nemůže být pojímána jako plnohodnotná náhrada nebo alternativa ke specializované hospicové péči. Hlavní poznatky a zjištění jsou shrnuty v závěru práce.
Differences and specifics of general and specialized home hospice care
Keywords: domácí hospic; domácí zdravotní péče; multidisciplinární tým; nemoc; potřeby; specializovaná hospicová péče; terminální stádium nemoci; disease; home hospice; home health care; multidisciplinary team; needs; specialized hospice care; terminal phase of disease