Vliv managementu a technologie odchovu telat na výskyt parazitárních onemocnění - Pařízková, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Vzorky trusu byly odebírány ve vybraném zemědělském podniku na dvou farmách mléčného skotu. Byl sledován vliv managementu a technologie na výskyt kryprosporidiových a eimeriových infekcí. Celkem bylo sledováno 20 telat z každé farmy od narození do 16. týdne stáří a vzorky trusu každého zvířete byly vyšetřovány každý týden. Celkem bylo odebráno a vyšetřeno 680 vzorků trusu. Detekce parazitů byla provedena kombinací standardních parazitologicko-mikroskopických a molekulárních metod. Byly zjištěny infekce C. parvum subtyp IIaA13G1R1 a IIaA17G1R1, C. ryanae subtyp XXIc, E. zuernii, E. cylindrica, E. elipsoidalis, E. bovis, E. auburnensis a E. subsferica. Kumulativní prevalence C. parvum ve sledovaných chovech dosáhla 85 % a výskyt infekce byl zjištěn od jednoho týdne do čtyř týdnů stáří zvířat. Kumulativní prevalence Eimeria spp. dosáhla hodnoty 100 % v 16. týdnu stáří telat z obou sledovaných farem. Byly zjištěny nedostatky ve způsobu odchovu telat (absence dezinfekce, nesystémové umístění zvířat do volných venkovních individuálních boxů). Napájení kvalitním mlezivem s vyšším obsahem imunoglobulinů vedlo ke snížení intenzity infekce způsobené C. parvum. S prodlužující se dobou pobytu telete v prostředí porodny a umisťování nově narozených zvířat do kontaktu se staršími telaty vedlo k zvýšenému riziku infekce eimeriemi. Nevyhovující technologie společného odchovu telat po odstavu vedlo k zvýšenému výskytu průjmů.
Influence of calf management and rearing technology on the incidence of parasitic diseases
Keywords: skot; paraziti; Eimeria; Cryptosporidium; technologie; infekce; PCR; cattle; parasites; Eimeria; Cryptosporidium; technology; infection; PCR