Uplatnění kejdy prasat ve výživě a hnojení brambor - Železný, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem pokusu bylo zhodnotit vliv aplikace kejdy prasat v porostech brambor pro průmyslové zpracování během vegetace. V roce 2015 byl v nadmořské výšce 560 m založen pokus, kde byl hodnocen účinek aplikace kejdy prasat u odrůdy Eurostarch Pokus byl rozdělen na tři varianty, kde každá varianta měla čtyři opakování, jednalo se o variantu bez aplikace kejdy, 1 krát aplikované kejdy a 2 krát aplikované kejdy. U každého pokusu se hodnotil podíl vzešlých rostlin, výnos hlíz, obsah škrobu, průměrná hmotnost 1 hlízy a počet hlíz pod trsem. Ve sledovaném roce se projevil vliv aplikace kejdy. Z výsledků pokusu je patrné, že kejda přispěla k vyššímu výnosu hlíz, obsahu škrobu i vyšší hmotnosti hlíz jak u varianty s jednou i dvěma aplikacemi kejdy.
Application of pig slurry in nutrition and fertilization of potatoes
Keywords: brambory; kejda prasat; výnos hlíz; obsah škrobu; hmotnost hlíz; potatoes; pig manure; tuber yield; starch content; tuber mass