Tělesné složení a motorická výkonnost mužů ve věku od 18 do 25 let - Zahradníčková, Zita (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo zjišťování tělesných rozměrů, posouzení tělesného složení, vitální kapacity plic, dynamometrie a úrovně motorické výkonnosti, u mužů ve věku od 18 do 25 let, kteří se závodně věnují plavání a florbalu, v porovnání s běžnou populací stejné věkové skupiny. Za použití standardních somatometrických metod byly vyšetřeny soubory 39 plavců, 39 florbalistů a 39 mužů, nesportovců, z běžné populace. Sledovanými tělesnými parametry byla tělesná délka, tělesná hmotnost, obvody: hrudníku, paže, kontrahované paže, předloktí, stehna, lýtka; šířky: epifýzy humeru, epifýzy femuru, zápěstí, kotníku, biakromiální, bikristální, hrudníku v transversální a sagitální rovině; kožní řasy. Zjištěná data byla porovnána s výsledky předchozích výzkumů. Dále byly do práce zařazeny výsledky motorických testů, dynamometrie a vitální kapacity plic.
Body Composition and Motor Performance of Males Aged 18 to 25 Years
Keywords: antropologie; somatometrie; antropometrie; tělesné složení; somatotyp; Matiegkova metoda; somatotypologie Heath-Carter; motorická výkonnost; dynamometrie; vitální kapacita plic; anthropology; somatometry; anthropometry; body composition; somatotype; the Matieg method; Heath-Carter somatotypology; motor performance; dynamometry; vital lung capacity