VYBRANÉ ASPEKTY NEZAMĚSTNANOSTI NA VENKOVĚ Z REGIONÁLNÍHO HLEDISKA - Vanišová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Nezaměstnanost je jednou z negativních změn, které nastaly v naší republice po roce 1989. Venkov tvoří z hlediska míry nezaměstnanosti jednu z problémových obalstí České republiky i Evropské unie. V mé bakalářské práci jsem se snažila zmapovat situaci a aspekty nezaměstnanosti ve vybraných venkovských obcích v Plzeňském kraji a navrhnout možné způsoby jejího řešení. Cíl práce byl splněn. Bakalářská práce může sloužit představitelům obcí a organizacím, které se zabývají výzkumem a řešením nezaměstnanosti na venkově. Řešení vidím ve zlepšení dopravní obslužnosti obcí (zejména autobusovou dopravou) a ve větším využívání finančních prostředků poskytovaných v rámci programů rozvoje venkova ze zdrojů České republiky i Evropské unie, například na podporu drobných podnikatelů.
SELECTED ASPECTS OF UNEMPLOYMENT IN THE COUNTRY FROM A REGIONAL POINT OF VIEW
Keywords: nezaměstnanost; míra nezaměstnanosti; venkov; venkovská obec; Plzeň; unemployment; unemployment rate; country; rural village; Pilsen