Postoje a předsudky veřejnosti ke kriminalitě páchané extremisty - Nový, Vít (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této diplomové práce je převážně politický extremismus v jeho základních podobách. V teoretické části se autor zabývá hlavně rozdělením politického extremismu, kde popisuje jednotlivé extremistické skupiny. Dále se zde zabývá trestnou činností, kterou stoupenci extremismu páchají. Velká pozornost je věnována hlavně rasově motivované trestné činnosti. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit názorovou hladinu dvou odlišných cílových skupin na extremistická hnutí a jimi páchané formy trestné činnosti. První skupinou informantů jsou osoby vychovávané v době totalitního režimu u nás. Druhou ti, jež byli vychováváni v době porevoluční. Výstupem by měla být komparace názorů, postojů a předsudků stanovených skupin respondentů k extremistům a jejich aktivitám. V praktické části je použita metoda kvalitativního výzkumu. Ke sběru dat autor použil metodu fenomenologického rozhovoru, který byl předem připravený, strukturovaný. Zkoumaný vzorek tvoří respondenti žijící v Českých Budějovicích, nebo v jejich bezprostředním okolí. Cíleně byl jejich počet a výběr stanoven tak, aby zde bylo vyrovnané zastoupení mužů a žen a tím pádem data obsahovala náhled obou těchto skupin.
Positions and prejudices of publicity to criminality commiting by extremists
Keywords: Extremismus; skinheads; anarchismus; postoj; kriminalita; Extremism; skinheads; anarchism; position; criminality