Využití strukturálních fondů pro rozvoj mikroregionu Nepomucko - Hovorková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce předkládá celistvý pohled na možnosti čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU na projekty podpory rozvoje cestovního ruchu. Záměrem je usnadnit potenciálním žadatelům i široké veřejnosti orientaci v poněkud složitém systému jednotlivých dotačních možností. V teoretické rovině informuje o regionálním rozvoji, čímž si dává za cíl objasnit tento byť často skloňovaný, přesto mnohdy nepřesně porozuměný fenomén. Prostřednictvím charakteristiky vybraného mikroregionu informuje o Nepomucku a to jak z pohledu např. veřejného života tak i historického a kulturního potenciálu, který již našel své uplatnění v cestovním ruchu či na svou příležitost čeká. Vzhledem k tomu, že je tato práce zaměřená na výše zmíněný mikroregion, uvádí i konkrétní příklady realizací úspěšných projektů v oblasti cestovního ruchu, což může přinést kvalitní inspiraci ostatním subjektům a to nejen mikroregionům. Exkurs do problému dotační politiky završuje vlastní návrh možnosti rozvoje cestovního ruchu v daném mikroregionu za využití podpory finančních prostředků ze strukturálních fondů EU. Konkrétně návrh na rekonstrukci stávajícího statku na agrofarmu. Na základě realizace návrhu projektu by měl nevyužitý statek po rozsáhlé rekonstrukci sloužit jako prosperující a konkurenceschopná agrofarma s širokou nabídkou kvalitních služeb. Atraktivita mikroregionu vzroste nejen tím, že bude rozšířena ubytovací a stravovací kapacita odpovídající současným požadavkům na kvalitu, ale smysluplně bude využita i okolní zemědělská půda k pěstování plodin a ekologickému chovu. Pozitivním způsobem se tato skutečnost promítne mj. také do zvýšení příjmů obce z cestovního ruchu a vytvoření čtrnácti nových pracovních pozic, což přispěje k snížení nezaměstnanosti v obci. Vzhledem k finanční náročnosti rekonstrukce na počátku realizace projektu je kromě kapitálu investora a úvěru využito dotace z ROP JZ. Investice je z dlouhodobého hlediska rentabilní (o čemž dokazuje i čistá současná hodnota) a s ohledem na vstupní finanční náročnost investice sehrává dotace významnou roli.
Structural Funds utilization for development of microregion Nepomucko
Keywords: Strukturální fondy EU; Regionální politika; Dotace; Rozvoj; Cestovní ruch; Mikroregion; Nepomucko; Projekt; Agroturistika; Structural Funds EU; Regional policy; Grants; Tourist trade; Microregion; Nepomucko; Project; Agroturistic