Fenomén- sochařka Hana Wichterlová - Dostálová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické (tvůrčí). Teoretická část je věnována životu a tvorbě sochařky Hany Wichterlové v kontextu doby. Jsou v ní zmíněny i výtvarné osobnosti, se kterými se sochařka během života setkala nebo ji ovlivnily v tvorbě. Cílem praktické části je zhotovení třech stylizovaných plastik inspirovaných sochařskou tvorbou Hany Wichterlové. Její tvorba je reflektována tak, aby zahrnula jak sochařský styl, tak i nejčastější námět - přírodu. Ta je zde spojena s tématem ženy a zachycuje růst nejen v rovině přírodní a rostlinné, ale i fyzické a psychologické.
The phenomenon of sculptor Hana Wichterlová
Fenomén- sochařka Hana Wichterlová
Keywords: 20. století; avantgardní umění; umělecké spolky; SVU Mánes; socialistický realismus; Hana Wichterlová; život; dílo; sochařka; růst; příroda; žena; 20th century; avant-garde; art associations; SVU Mánes; Socialist Realism; Hana Wichterlová; life; artwork; sculptor; growth; nature; woman