Uvádění dítěte do slavení mše svaté v rámci reflexe příprav na první svaté přijímání - Zrzavá, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá přípravou dětí na první svaté přijímání a jejich uváděním do činného a vědomého slavení mše svaté. Teoretická část charakterizuje specifika křesťanské výchovy, typické znaky dětí mladšího školního věku a podstatu výuky náboženství a katecheze. Dále popisuje základní vymezení liturgie, její nositele a způsoby či možnosti opravdového slavení liturgických slavností. Praktická část práce je tvořena dvěma oblastmi. První oddíl vychází z teoretické části a na její podstatě charakterizuje základní kritéria, která by měla příprava na první svaté přijímání respektovat. Druhý oddíl obsahuje stručnou charakteristiku dvanácti publikací či řad věnujících se přípravě na první svaté přijímání. Tyto materiály jsou reflektovány ze tří hledisek ? zda jsou určeny spíše pro výuku náboženství nebo pro katechezi, zda počítají se spoluprací s rodinou, příp. s farností a zda v konečném důsledku připravují děti na jejich aktivní a vědomou účast na mši sv. Hodnocení není zaměřeno pouze kriticky, ale chce spíše vyzvednout možný přínos konkrétního materiálu a tedy jeho význam při systematickém uvádění dětí do slavení liturgie, z něhož je možné čerpat tu pravou radost a naději.
Introducing a child into the celebration of Holy Mass in the reflection of preparations for the first Holy Communion
Keywords: křesťanská výchova; mladší školní věk; výuka náboženství; katecheze; liturgie; ?participatio actuosa fidelium? / činná účast věřících; první svaté přijímání; Christian education; younger school age; religious education; catechesis; liturgy; "Participatie actuosa fidelium" / active participation of the believers; First Holy Communion