Vypovídací schopnost účetních výkazů ve vztahu k hodnocení finančního zdraví podniku - Krejčová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je posouzení vypovídací schopnosti účetních výkazů a jejich využití k vyhodnocení finančního zdraví společnosti ČSAD Jihotrans a.s. Teoretická část pojednává o obsahu, struktuře, významu a zákonné úpravě jednotlivých účetních výkazů. Dále obsahuje přehled o základních technikách finanční analýzy se zaměřením na horizontální a vertikální analýzu účetních výkazů a na analýzu poměrových ukazatelů. V praktické části je nejdříve představena analyzovaná společnost. Další část je věnována finanční analýze za období 2006 - 2009. Z poměrových ukazatelů byly aplikovány ukazatele likvidity, rentability, aktivity a zadluženosti. K souhrnnému vyhodnocení zdraví analyzované společnosti je v této části bakalářské práce použit také Altmanův model. Závěrečná část je věnována vyhodnocení výsledků finanční analýzy a konkrétním doporučením.
The explanatory power of the financial statements in relation to the evaluation of the financial health of the firm
Keywords: účetní výkazy; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; finanční analýza; Altmanův model Z-skóre; vypovídací schopnost; accounting statements; balance sheet; profit and loss statement; financial analysis; Altman Z-score; reporting ability