Analýza zaměstnanců a společníků - účetní a finanční pohled - Šteinhauser, František (Jihočeská univerzita, 2014)
V bakalářské práci jsem se rozhodl zabývat analýzou zaměstnanců a společníků z účetního a finančního pohledu. Cílem teoretické části bylo popsat mzdu, plat, veřejné zdravotní pojištění, pojistné na sociální zabezpečení a očištění mzdy od daně. Byly vysvětleny i náhrady, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci. A nakonec byly popsány dopady zaměstnanců a společníků na finanční analýzu podniku. Hlavním cílem praktické části bylo zaměření na strukturu mzdy, průměrné mzdy, vývoj sazeb pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění a vývoj slev na dani za roky 2011, 2012 a 2013. Dále byla popsána horizontální a vertikální analýza a poměrové ukazatele ve vybrané společnosti ABC, s. r. o. Ze závěru vyšlo, že v současné době má daná společnost slabou pozici na trhu, protože začíná. Ale v porovnání s konkurenčními podniky má z hlediska zisku rostoucí tendenci.
The analysis of employees and partners - accounting and financial perspective
Keywords: zaměstnanec; společník; mzda; finanční analýza; employee; partner; salary; financial analysis