Stravovací návyky u obézních lidí - Havlíková, Alena (Jihočeská univerzita, 2021)
Obezita je celosvětovým problémem, přičemž počet obézních lidí stále roste. V České republice žije 20 % mužů a 18 % žen, kteří trpí obezitou. Jelikož tato čísla nejsou zrovna nízká, je potřeba na tuto situaci nějak reagovat. V této práci se zaměřuji na stravovací návyky obézních lidí, které mohou tvořit při vzniku obezity jeden z významných problémů. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na definici obezity, na její historii, druhy, příčiny, důsledky a dále se zaměřuje na stravovací návyky. Praktická část obsahuje stravovací návyky obézních lidí, konkrétně množství přijímaných živin, pestrost a pravidelnost stravy a také spokojenost s jejich stravovacími návyky. Výzkumnou skupinu tvořilo celkem 50 lidí ve věku 30-60 let, kteří trpí obezitou, resp. mají BMI nad 30. Všichni vyplnili dotazník týkající se stravovacích návyků. 10 vybraných lidí dále zapisovalo sedmidenní jídelníčky. Z výsledků vyplývá, že obézní lidé přijímají optimální či nižší množství bílkovin, než by měli přijímat. Přijímané tuky tvoří vyšší podíl z celkového energetického příjmu, než je doporučované množství. Příjem sacharidů je optimální. Příjem vlákniny je velmi nízký. Obézní lidé dále konzumují nedostatečné množství celozrnných výrobků, luštěnin a ryb. Jí nadbytečné množství masa a masných výrobků. Mléčné výrobky jí každý den, ale velmi malý podíl z toho tvoří zakysané mléčné výrobky. Obecně konzumují nedostatečné množství ovoce a zeleniny. V rámci pravidelnosti stravy konzumují stravu v 3-5 porcích za den. Obézní lidé přijímají stravou menší množství energie, než je množství energie, kterou vydávají. Nepřizpůsobují svůj energetický příjem výdeji během dne.
Eating habits of obese people
Keywords: Obezita; stravovací návyky; energetická bilance; BMI; pestrost stravy; pravidelnost stravy; Obesity; eating habits; energy balance; BMI; variety of diet; regularity of diet