Motivace mládeže k výtvarnému umění prostřednictvím výtvarných technik v pedagogice volného času - Trejbalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
TREJBALOVÁ,M. Motivace mládeže k výtvarnému umění prostřednictvím výtvarných technik v pedagogice volného času. České Budějovice 2008. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra pedagogiky. Vedoucí práce Irena Kovářová. Cílem bakalářské práce bylo analyzovat způsoby motivace mladých lidí k pozitivnímu vztahu k výtvarnému umění. V prvních kapitolách teoretické části jsem se zabývala vysvětlením základních pojmů, které se týkaly tématu práce, a to pojmů umění, výtvarné umění, estetika a vztahu člověka k výše uvedeným hodnotám. V dalších kapitolách se věnuji problematice mládeže, problematice a významu volného času. Teoretickou část zakončuji tématem motivace. Motivace v jejím pojmovém vymezení a motivace mládeže k výtvarným činnostem prostřednictvím současných výtvarných projektů. Praktická část se věnuje výtvarnému projektu ,,Barevné vnímání hudby''. Cílem projektu je výtvarně vyjádřit subjektivní zážitky, vyvolané sluchovým vnímáním hudby. Projekt je zaměřen na věkovou skupinu mládež. Motivovat mládež nejen k výtvarné, ale k jakékoliv činnost je čím dál těžší. Proto jsem chtěla prostřednictvím projektu objevit jeden ze způsobů, jak věkovou skupinu mládež k výtvarné činnosti motivovat. Závěr bakalářské práce shrnuje poznatky a postřehy z průběhu výtvarného projektu.
Motivation Towards the Visual Arts via Art Techniques in Free Time Pedagogy
Motivace mládeže k výtvarnému umění prostřednictvím výtvarných technik v pedagogice volného času.
Keywords: umění; výtvarné umění; estetika; výchova; výtvarný zážitek; animace; smyslové vnímání; mládež; volný čas; volnočasové aktivity; výtvarné činnosti; motivace; výtvarný projekt; art; visual arts; aesthetics; education; visual experience; animation; sense perception; youth; free time; free time activities; visual activities; motivation; visual project