Výživa telat mléčným krmným automatem - Homolková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce "Výživa telat mléčným krmným automatem" popisuje technologii krmení telat umožňující chovateli kontrolu nad množství a typem podávaného mléka společně s nepřetržitým dohledem nad zdravím jednotlivých telat v mléčném období. V první kapitole je popsáno charakteristické uspořádání trávicí soustavy u přežvýkavců, její specifické funkce a vývoj v prenatálním, ale i v postnatálním období. Druhá kapitola je zaměřena na mlezivové a mléčné období. Věnuje se složení mleziva společně s jeho imunitním významem zajišťujícím telatům po porodu pasivní imunitu danou imunoglobuliny. Dále je v této kapitole probíráno složení kravského mléka a jeho rozdílné technologie zkrmování telaty v mléčném období. Třetí kapitola je věnována výživě krav v tranzitním období rozděleném na období před porodem, nazývaném stání na sucho, a poporodní období. V období stání na sucho se dojnice připravuje na nadcházející porod, přičemž základ krmné dávky je tvořen převážně pící (omezení příjmu objemných krmiv z důvodu možného ztučnění) a přesného množství dusíkatých látek (zabránění nedostatečnému vývinu plodu a nízké životaschopnosti telat, vyššímu riziku ketózy, zadrženého lůžka či ztučnění jater). V závěrečné kapitole se popisuje samotná technologie krmení telat mléčnými krmnými automaty. Jejich výhody zahrnující predikci možného výskytu onemocnění, možnost nastavení krmné dávky a nevýhody představující potenciálně zvýšený výskyt respiračních a průjmových onemocnění společně s eventualitou výskytu křížového sání.
Nourishing calves by the automatic milk feeder
Keywords: výživa telat; mléčný krmný automat; calf nutrition; automatic milk feeder