Aktivity a aktuální problémy Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Českých Budějovicích - Kvěch, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem mé bakalářské práce je popsat strukturu a činnosti Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Českých Budějovicích. Z reflexe mých zkušeností a z vyjádření některých zaměstnanců Úřadu práce v Českých Budějovicích vyplývá, že se zaměstnanci při poskytování služeb zaměstnanosti potýkají s celou řadou problémů, obtíží a překážek. Teoretická část této práce je zaměřena na teoretické vymezení této problematiky, včetně souvisejících témat, jako je například aktivní politika zaměstnanosti v ČR a v jiných zemích v Evropě. Informace potřebné pro zpracování bakalářské práce byly získány metodou kvalitativního dotazování pomocí techniky strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami s pracovníky Úřadu práce České republiky a to kontaktního pracoviště v Českých Budějovicích. Celkem mi poskytlo rozhovor 8 poradců ke zprostředkování zaměstnání, jeden pracovník z manažerské pozice a 2 pracovníci z oddělení hmotné nouze celkem tedy 10 rozhovorů. Interview probíhaly v období od února 2018 do března 2018. Z výsledků výzkumu vyplývá, že pracovníci Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Českých Budějovicích se ve větší míře shodují, že změny a nastavení legislativy není dle pracovníků správné a administrativa související s tím je spíše na obtíž než přínosem, také to, že by pracovníci uvítali větší spolupráci s ostatními organizacemi. Změny a úpravy v legislativě většina dotazovaných vnímá pouze jako administrativní přítěž. Z výsledků dále vyplívá, že poradcům ke zprostředkování zaměstnání ve spolupráci s klientem neusnadňuje především to, že klienti jsou čím dál častěji agresivní. Dále výsledky ukazují, že klienti jsou neochotni spolupracovat a spíše systém využívají ve svůj prospěch v podobě dávek či placení zdravotního pojištění, nikoliv k tomu, aby si zaměstnání skutečně hledali. Výsledky nám taktéž ukazují to, že na Úřadu práce ČR krajské pobočky v Českých Budějovicích je problém s prostory. Řada komunikačních partnerů se mi svěřilo s tím, že jim vadí společné prostory Hmotné nouze a Státní sociální podpory, z výsledků výzkumu mi vyplynulo i to, že ÚP má v plánu toto změnit a prostory rozdělit.
Activities and current problems of a job centre in the Czech Republic - Regional branch in Ceske Budejovice
Keywords: Úřad práce; problémy; nezaměstnanost; aktivity; České Budějovice; Job centre; problems; unemployment; activity; České Budějovice