Kvalita života pacientů s nespecifickými střevními záněty (IBD) - Havelková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Nespecifické střevní záněty jsou mezi zdravotníky často diskutované téma v oblasti diagnostiky, léčby a prognózy, ale kvalita života bývá často opomíjena. Bakalářská práce si klade za cíl zjistit kvalitu života pacientů s idiopatickými střevními záněty. V teoretické části čtenáře seznámím s nespecifickými střevními záněty, kam patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Empirickou část jsem zaměřila přímo na kvalitu života u pacientů s IBD. Pro zpracování výzkumné části jsem užila standardizovaný dotazník Short From 36 zaměřený na kvalitu života, který byl určen pacientům Jihočeského kraje. K dosažení cíle jsem si zvolila tři hlavní hypotézy, které zní: H1: Pacienti s nespecifickými střevními záněty (IBD) mají problémy v psychické oblasti. H2: Pacienti s nespecifickými střevními záněty (IBD) mají problémy ve fyzické oblasti. H3: Pacienti s nespecifickými střevními záněty (IBD) mají problémy v sociální oblasti. Výzkumné šetření jsem prováděla v programu Word Excel pomocí grafů a základní statistiky. Pozitivní výsledky respondentů mě velice překvapily, protože nejvíce respondentů odpovědělo na otázky týkající se kvality života pozitivně. Věřím, na to má vliv nejnovější dostupná léčba, včasná diagnostika, ale i snaha společnosti přistupovat k chronicky nemocným lidem s laskavostí a úctou. Výzkum mě přesvědčil, že i chronicky nemocní lidé mohou mít kvalitní život. Téma mé bakalářské práce mě velice zajímalo a měla jsem opravdu jiné představy o výsledcích, tudíž mě výsledky překvapily. Psaní bakalářské práce bylo pro mě velmi přínosné. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro sestry v praxi nebo studenty nelékařských zdravotnických oborů. Dále tato práce může sloužit jako podklad pro další výzkumné šetření.
Quality of Life of Patients with Inflammatory Bowel Disease (IBD)
Keywords: Nespecifické střevní záněty; Crohnova choroba; ulcerózní kolitida; kvalita života; gastroenterologie; pacient; ošetřovatelská péče; IBD; inflammatory bowel disease; Crohn´s disease; ulcerative colitis; quality of life; gastroenterology; patient; nursing care; IBD