Manipulační techniky jako prevence rizik poranění a zajištění bezpečné péče - Trešlová, Marie; null, null; Svidenská, Tereza; Dolák, František; Rolantová, Lucie; Hudáčková, Andrea; Maňhalová, Jana; Chloubová, Ivana; Stasková, Věra; Belešová, Romana; Filausová, Drahomíra (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2020)
Úvod: Problematika fyzické manipulace s pacientem při poskytování ošetřovatelské péče je dlouhodobě sledovaným fenoménem především v zahraničí. V realizovaném projektu jsme se zaměřili na méně publikované faktory, kterými jsou bezpečné manipulační techniky a možná rizika pro ošetřující personál a ošetřované osoby. Materiál a metodika: Pro zjištění stavu fyzické manipulace při ošetřovatelské péči s pacienty se zaměřením na prvky technik fyzické manipulace, které sestry realizují, byla použita kvalitativní metoda, technikou strukturovaného skrytého, zúčastněného pozorování. Na záznamovém archu bylo sledováno 10 ošetřovatelských činností, při kterých se používá zvedání, posunování, otáčení. Činnosti byly sledovány v souvislosti s prožíváním a stavem pacienta a prožívanými bolestmi sester při jejich realizaci. Bylo provedeno 131 pozorování v jihočeských nemocnicích. Analýza získaných dat byla provedena pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky: Z pozorování byly vytvořeny 4 kategorie.: 1. Fyzická manipulace a zapojení pacienta; 2. Fyzická manipulace – komfort, bezpečí, rizika; 3. Principy fyzické manipulace – prevence rizik; 4. Principy bezpečné manipulace; Možnosti snížení fyzické zátěže sestry při fyzické manipulaci. Konstatujeme, že fyzická manipulace je převážně poskytovaná správně. Největší rizika spatřujeme v nedostatku efektivních pomůcek, nedostatku času, který nedovoluje efektivní manipulaci, nedostatečně využívanou kinestetiku těla ošetřujících osob a komunikaci s pacientem. Závěr: Fyzická manipulace s pacientem při poskytování ošetřovatelské péče se ne vždy ve sledovaném vzorku realizuje podle nejnovějších pravidel. Může proto docházet jak k poškození zdraví všeobecných sester, tak pacientů. Fyzická manipulace je riziková každodenní činnost, a proto je třeba jí věnovat větší a důslednější pozornost nejen ve vzdělávání a vybavenosti pomůckami, ale je potřeba začít legislativou, managementem zdravotnických zařízení a sledováním dopadů neefektivní fyzické manipulace na zdraví, a tím i na vynaložení finančních nákladů vybavení versus pracovní neschopnost.
Handling techniques as a risk prevention and safety care assurance
Keywords: fyzická manipulace; všeobecná sestra; pacient; zátěž; riziko; prevence; physical manipulation; general nurse; patient; load; risk; prevention