Funkční a patologické změny žaludku hostitelů infikovaných různými druhy a genotypy žaludečních kryptosporidií - Marková, Marie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce bylo sledovat a zaznamenat, jaký vliv má infekce žaludečními druhy rodu Cryptosporidium na vlastnosti žaludku svých hostitelů. Pro sérii experimentálních infekcí byl použit druh Cryptosporidium proliferans, jako experimentální zvířata byly použity tři typy modelových hostitelů - myši typu BALB/c, C57Bl6 a mastomyši (Mastomys coucha). Standardními parazitologickými, specificky barvicími a molekulárními metodami byly detekovány oocysty v trusu infikovaných zvířat a byl popsán průběh infekce a patogenita daného druhu Cryptosporidium. Skupiny zvířat zahrnující 1-3 kusy byly humánně zabíjeny v sedmidenních intervalech až do 70 dnů po infekci. Bylo zjištěno, že C. proliferans má u vybraných typů hostitelů přímý vliv na změnu pH, kdy dochází k jeho zvýšení ve vrcholu infekce a v závislosti na typu hostitele buďto k jeho zvyšování do konce experimentu, anebo v případě samovyléčení k jeho postupnému návratu na fyziologické hodnoty. Histologickými metodami byly v průběhu infekce zaznamenány patologické změny sliznice žaludku, kterými bylo její zesílení a zvýšená tvorba hlenu, dále přítomnost zánětlivých infiltrátů a intenzita infekce, a to v různém rozsahu napříč vybranými hostiteli a průběhem infekce. Zjistili jsme, že i v případě krátkodobé infekce u BALB/c a C57Bl6 myší dochází ke zvětšení i zesílení sliznice, přestože u těchto typů myší patologické změny nejsou tak rozsáhlé, jako v případě mastomyší, u nichž nedochází k samovyléčení.
Functional and pathological changes in the stomach of hosts infected with gastric cryptosporidia
Keywords: Hlodavci; žaludek; pH; patogenita; morfologické změny; infekce; Cryptosporidium; Rodents; stomach; pH; pathogenicity; morphology changes; infection; Cryptosporidium