Porovnání kvality řezanky u samojízdných sklízecích řezaček - Heřmánek, Aleš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce pojednává o technologiích výroby řezanky z různých druhů rostlin pro účely živočišné výroby, nebo energetiky. Jelikož je toto téma velmi obsáhlé a dnešní technologie nabízejí mnoho možností, je práce zaměřena výhradně na jeden konkrétní způsob výroby řezanky. V literárním přehledu jsou k dispozici ucelené informace o historii řezaček a jejich uplatnění v rostlinné výrobě až do současnosti. Velká část je zde věnována přehledu aktuální nabídky, především samojízdných strojů, která je doplněna o popis jednotlivých technických řešení. Metodika obsahuje postup měření a kritéria pro porovnání vybraných strojů John Deere 8300 a New Holland FR 500. Všechny naměřené hodnoty byly získány v roce 2019 a 2020 z nichž jsou pomocí vzorců získány další výsledky. Sklízecí řezačky jsou porovnány z hlediska kvality řezanky, rozdrcení zrn, výkonnosti a spotřeby pohonných hmot. Posledním kritériem pro porovnání jsou náklady na samotný provoz sklízecích řezaček.
Comparison of silage quality at forage harvesters
Keywords: Sklízecí řezačka; silážování; pícniny; krmivo; sklizeň; řezací ústrojí; hodnocení; Forage harvester; silage; grasses; fodder; harvest; cutting device; evaluation