Myasthenia gravis z pohledu sestry. - Fejerčáková, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou autoimunitního onemocnění Myasthenia gravis. Je zaměřena zejména na ošetřovatelskou péči z pohledu sestry. Práce se zaměřuje především na ošetřovatelský proces pacienta s onemocněním myasthenia gravis. Velmi důležitou součástí práce je pohled a úloha sestry. Práce se snaží o celkový popis tohoto nesmírně mnohotvárného a závažného onemocnění. Cílem práce bylo zjistit pohled sester na onemocnění Myasthenia gravis. Pro zpracování empirické části práce bylo zvoleno kvalitativního šetření, konkrétně metoda polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily sestry z neurologických oddělení vybraných nemocnic. Zvolena byla metoda dotazování a technika hloubkového rozhovoru, s následnou analýzou získaných dat pomocí metody kódování v ruce, tzv. metoda papír-tužka. Výsledky potvrdily nutnost organizování seminářů a přednášek na téma onemocnění Myasthenia gravis, protože dotazované sestry nemají dostatečné odborné informace o nemoci. Dále by na každém z oddělení neurologie měl být vypracován standard ošetřovatelské péče o pacienty s myasthenia gravis. Velmi důležitou součástí je také edukace pacientů. Přínos výsledků práce je možno vidět v zlepšení ošetřovatelské péči o nemocné s Myasthenia gravis na základě organizovaných seminářů, edukaci a vypracování standardů na odděleních neurologie.
Myasthenia gravis from the perspective of a nurse.
Keywords: Autoimunitní onemocnění; diagnóza; edukace; informace; myasthenia gravis; neurologie; pacienti; potřeby ošetřovatelské péče; všeobecná sestra; vyšetřovací metody; Autoimmune disease; diagnosis; education; information; myasthenia gravis; neurology; patients; nursing care needs; general nurse; examination methods