Zákonná úprava bytových družstev - Vacek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na zákonnou úpravu bytových družstev. Porovnává družstva v České republice z hlediska velikosti, doby vzniku a jejich stanov. Dále se zaměřuje na stanovy těchto družstev pomocí dotazníkového šetření. Analyzuje jejich odpovědi a hledá trendy a souvislosti mezi velikostí družstva a zda využívají zákonem poskytnuté možnosti s ohledem na jejich velikost. Poté využívá rozhovorů s řediteli 4 různých družstev, aby zjištěné informace o těchto otázkách prohloubila. Velká pozornost je věnována členské schůzi a shromáždění delegátů. A také tomu, zda všechna oprávněná družstva využívají možnosti uspořádat shromáždění delegátů. Dále se práce zabývá momentálním stavem a vývojem 4 družstev, zda jejich členská základna roste nebo klesá. Tyto informace pak porovnává s celkovým vývojem bytového trhu v České republice.
Legislation of housing cooperatives
Keywords: rozdíly mezi malými a velkými družstvy; vývoj; členská schůze; shromáždění delegátů; differences between small and big cooperatives; development; Members' meeting; Assembly of delegates