Studium produktivity pohanky tatarské - Vacková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Pohanka tatarská Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn. je druhým nejčastěji pěstovaným druhem pohanky. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňovaly produkci pohanky podmínky stanoviště a popsat vztahy mezi jednotlivými částmi rostliny pohanky tatarské. V práci byla vyhodnocena hmotnost tisíce nažek pohanky tatarské, jejich počet všech nažek na rostlině (z toho počet zralých, nezralých, plně vyvinutých a prázdných nažek), jejich celková produkce, počet rostlin na ploše, výška rostlin, počet větví, květenství a listů na rostlině na stanovištích v hnojené, okopávané a kontrolované variantě. Také byla určena průměrná hmotnost kořenů, květenství, celé rostliny a zralých nažek za jednotlivé varianty pěstování pohanky tatarské. Dále byla statisticky vyhodnocena korelace mezi jednotlivými parametry pohanky tatarské. Biologický výnos dosáhl 16 t/ha a skutečný výnos nažek 2,9 t/ha. Přes statisticky neprůkazný vliv aplikace 50 t/ha N lze pro pohanku tatarskou doporučit aplikaci této dávky pro zvýšení biologického i hospodářského výnosu.
Study of tartary buckwheat production
Keywords: pohanka tatarská; produkce; výnos; management; tartary buckwheat; production; yield; management