Sociální práce v oblasti dluhové problematiky - Karochová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této práce je sociální práce v oblasti dluhové problematiky. Mnoho občanů ČR má v dnešní době jednu či více půjček anebo úvěrů, které nejsou schopni časem splácet a jsou vystaveni riziku exekuce. Důležitá je prevence a finanční gramotnost, a také sociální práce s lidmi v dluhové pasti. Tato práce se zabývá nejprve základními pojmy k danému tématu (dluh, definice dlužníka), dále vymáháním dluhů, a v neposlední řadě sociální prací a sociálním poradenstvím v oblasti dluhové problematiky, tedy prací se zadluženými lidmi. V praktické části práce se zaměříme na zmapování názorů sociálních pracovníků a ostatních odborníků pohybujících se v oblasti zadluženosti obyvatel Česka. Byl zde využit kvalitativní výzkum, který byl realizován pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Byly zvoleny tři výzkumné otázky, ke kterým byly pro větší přehlednost stanoveny okruhy a k nim podotázky. Konkrétní rozhovor byl vedený pomocí návodu. Výzkumný soubor byl vytvořen z pěti pracovníků zaměřených na práci s lidmi v dluhové pasti. Byli vybráni z konkrétních institucí v Jihočeském kraji. Z výzkumu vyplývá, že komunikační partneři využívají individuální přístup ke svým klientům a podle toho jim nabízejí konkrétní pomoc. V první řadě s nimi musí konkretizovat jejich problém a zjistit podrobné informace a všechny podklady k tomu potřebné. Poté si s klienty mohou stanovit cíle a ty začít postupně plnit na průběžných konzultacích. Počet konzultací u klientů pracovníci sestavují podle potřeby a podle konkrétního cíle. U někoho stačí jedna konzultace, někdo jich potřebuje třeba 30. Důležitou součástí celého procesu s klientem je motivace. Většinu klientů lze motivovat přes rodinu, přátelé a blízké. O to se pracovníci snaží. Jde poté jen o klientův chtíč zlepšit svoji budoucnost. Celkovou situaci klienta a její řešení do budoucnosti ovlivňuje několik faktorů. Již výše byla zmíněna rodina, která na klienta má jak pozitivní, tak negativní vliv. Pozitivním může být psychická a finanční pomoc od rodiny. Negativně může dlužníka ovlivnit fakt, že v dluzích celý život vyrůstal a přijde mu normální se také od plnoletosti zadlužovat. S takovýmto zadlužováním souvisí i společnost, kdy klienta může ovlivnit okolí, se kterým se bude snažit srovnávat a bude se chtít "vyrovnat" ostatním. Bude více peněz dávat, než přijímat a spustí tak kolotoč dluhové pasti. To pak samozřejmě může mít vliv na zaměstnání a na budoucí život. Hlavním problémem ovlivnění dlužníka je nejspíše malá informovanost na školách, kde by bylo potřebné děti preventivně učit o dluhové pasti a následku neplacení povinností v dospělosti. Předejít tomu určitě mohou i rodiče, kteří například od školních let budou dětem dávat kapesné a tím je naučit zacházet s penězi a šetřit si. Bakalářská práce může přinést užitek sociálním pracovníkům z organizací, které pracují se zadluženými lidmi. Také může být vhodná pro školy a pro veřejnost. Může sloužit k rozšíření povědomí o tom, že zadlužení je čím dál větším problémem celé společnosti.
Social work in debt issues
Keywords: Dluh; sociální poradenství; prevence; sociální práce; dluhová past; debt; social counselling; prevention; social work; debt trap