Obraz života lidí se zdravotním postižením ve vybraných českých médiích - Bílková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá obrazem života lidí se zdravotním postižením ve vybraných českých médiích. Teoretická část podává objasnění základních terminologických východisek, jakými jsou zdravotní postižení, rehabilitace a integrace. Zvláštní pozornost je přitom věnována integraci lidí do společnosti. Dále je nastíněn vývoj obrazu života lidí se zdravotním postižením v dějinách - v období starověku, středověku a novověku. K zaměření práce se váže i kapitola zabývající se charakteristikou médií, jejich funkcí a účinků. Praktická část je zaměřena na analyzování výskytu a obsahu článků s tematikou lidí se zdravotním postižením ze dvou vybraných českých deníků - MF Dnes jako zástupce celostátního deníku a Pelhřimovského deníku jako reprezentanta regionálního tisku. Výzkum je proveden za sledované časové období červenec až prosinec roku 2010. Z analyzovaných novinových článků je patrný pozitivní vztah ke zdravotně handicapovaným jedincům a skupinám i otevřenost vůči jejich začleňování do běžné populace.
The picture of life of disabled individuals in selected Czech media
Keywords: zdravotní postižení; rehabilitace; integrace; média; novinové články; disability; physiotherapy; integration; media; newspaper articles