Gastrointestinální parazité v polodivokém chovu exmoorských koní v rezervaci Mašovice v NP Podyjí - Klimešová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2021)
Problematika parazitů, ať již vnitřních či vnějších, je jedním z nejdůležitějších ukazatelů zdraví a celkové pohody zvířat. Exmoorští pony, drženi v polodivokém chovu nejsou pravidelně odčervováni oproti koním v klasickém chovu. Je tedy pravděpodobné, že zastoupení gastrointestinálních parazitů zde bude vyšší. Cílem této práce je zhodnotit stav v rezervaci bývalé mašovické střelnice v Národním parku Podyjí. Hypotézou této práce je stanovení jedinců s nejvyšší nákazou, zhodnocení sezonní dynamiky vylučování parazitických vajíček v rámci ročních období a porovnání s obdobnými chovy.
Gastrointestinal parasites by semi-wild breeding of Exmoor horses in Mašovice reservation in National park Podyjí
Keywords: exmoorský kůň; gastrointestinální parazité; welfare; exmoor pony; gastrointestinal parasites