Ty jsi Hospodin, jak se ti líbí, tak činíš - Pecová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá synchronní metodou analýzy biblického textu, vzešlou z poznatků moderních lingvistických teorií. Téma je zpracováno dle učebnice narativní analýzy J. L. Ska. Čtyři vybrané složky narativní analýzy tvoří jednotlivé kapitoly, jejichž první část obsahuje vždy teorii zpracovanou dle Ska a v druhé je pak autorčina vlastní analýza konkrétní složky vyprávění knihy Jonáš. Kniha proroka Jonáše se vyznačuje obrovskou mírou komplexnosti a propracovanosti narativu. Na základě určení druhů diskursu v hebrejském textu vystoupí do popředí jeho struktura jakožto vyprávění, které má v hebrejštině přesně vymezený syntax. V Jonášovi lze definovat celkem tři vzájemně provázané osnovy vyprávění, což z knihy, jež je jednou z nejkratších knih Bible, činí mistrovské literární dílo. Tématem knihy je jednak v literatuře zdůrazňovaná Boží milost a slitovnost, po aplikování narativní analýzy ovšem také vystupuje do popředí postava samotného proroka, jež je krásným obrazem lidství, jeho neobyčejné, přesto nádherné komplikovanosti.
For thou, O LORD, hast done as it pleased thee
Keywords: narativní analýza; Jonáš; lingvistika a Bible; vyprávění; diskurs; osnova/zápletka; čas ve vyprávění; postavy biblických narativů; narrative analysis; Jonah; linguistics and the Bible; story narration; discourse; plot; aspects of time; characters in the Bible