Motivace studentů ke studiu oboru ''Ochrana veřejného zdraví'' - Švecová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce byla motivace studentů ke studiu oboru Ochrana veřejného zdraví, která má poskytnout studentům vzdělání zaměřené na problematiku ochrany a podpory zdraví obyvatel nebo jejich skupin a též na vytváření a udržení zdravých přírodních, životních a pracovních podmínek. Hlavním cílem bylo stanovit celkovou škálu a úroveň motivací ze strany zájemců o studium oboru Ochrana veřejného zdraví a porovnat ji s jejich naplňováním v průběhu studia. Posléze pak výsledky výzkumu interpretovat v kontextu s reálnými zájmy a možnostmi uplatnění studentů v praxi. Pro sběr dat jsem zvolila výzkumnou techniku dotazníkového šetření. Osloveno bylo všech 70 současných studentů 1., 2. a 3. ročníku bakalářského studia Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích oboru Ochrana veřejného zdraví. Výsledný výzkumný soubor, se kterým jsem pracovala, byl tvořen 61 respondentem. Návratnost činila 87,1 %. První hypotéza zněla: Motivace k volbě studia oboru Ochrana veřejného zdraví je ze strany zájemců ve většině spojována s předběžnou znalostí významu a poslání oboru. Tato byla spolupracujícími respondenty potvrzena. Byla potvrzena také druhá hypotéza: Úroveň motivace studujících obor Ochrany veřejného zdraví je v průběhu vlastního studia v rozhodující míře vázána na reálné možnosti profesního uplatnění v praxi. Studenti 3. ročníku, kteří mají již větší praktické zkušenosti, jsou mnohem více skeptičtí v možnosti nalézt praktické uplatnění v oblasti ochrany veřejného zdraví. Přesto většina respondentů odpověděla ano (26,2 %) a spíše ano (55,8 %) na otázku, zda si myslí,že by je profese v tomto oboru uspokojovala.
Motivation of Students for Studying in "Public Health Protection" Program
Keywords: Hygiena a epidemiologie; motivace; motivace ke studiu; ochrana veřejného zdraví; osobnost; zákon č. 258/2000 Sb.; o ochraně veřejného zdraví; Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.; Hygiene and epidemiology; motivation; motivation to study; public health protection; individuality; Act No. 258/2000 Coll. On Public Health Protection; the Faculty of Health and Social Studies of the University of South Bohemia in České Budějovice.