Terénní sociální práce s rodinou v nestátních neziskových organizacích - Cinádrová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá terénní sociální prací s rodinou, která působí v neziskových organizacích. Cílem práce je zjistit, s jakými nejčastějšími problémy rodiny kontaktují sociální pracovníky v terénní sociální práci a následně, jaké metody a techniky jsou nejčastěji používány sociálními pracovníky pro řešení problémů v terénní sociální práci s rodinou. V bakalářské práci byla stanovena otázka "Jaké metody a techniky jsou nejčastěji sociálním pracovníkem využívány v terénní sociální práci?" Ke splnění k výšeuvedených cílům byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. V rámci výzkumného souboru byla použita metoda záměrného výběru, který tvořil 8 sociálních pracovníků, věnující se terénní sociální práci s rodinou. Data byla získána pomocí metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru, který byl následně vyhodnocen za pomoci otevřeného kódování. Po zpracování vzniklo celkem 9 kategorií: setkání s klientem, běžný klient, hlavní problémy klientů, nejčstější témata, metody a techniky terénních sociálních pracovníků, práce s klientem, řešení problémů a změna užívání technik a metod. Kategorie vznikly na základě opakujících vypovědí informantů. Z výzkumu vyplnulo, že nejčastějšími problémy rodiny je bydlení, nezaměstnanost, dluhy a finance. Dále bylo zjištěno, že nejčastěji používané metody sociálních pracovníků pracující s rodinou v terénní sociální práce je práce s jednotlibcem a rodinou, dále sociální poradenství, doprovod a zprostředkování kontaktů. Mezi techniky nejčastěji uvedli rozhovor, pozorování, podporu a aktivní naslouchání. Tato bakalářská práce může být přínosem pro studenty oboru sociální práce, kteří se budou chtít věnovat problémum rodiny kontaktující sociální pracovníky nebo metodám a technikám používaných sociálními pracovníky v terénní sociální práci s rodinou.
Field Social Work With the Family in Non-state Non-profit Organizations
Keywords: terénní sociální práce s rodinou; rodina; metody; techniky; sociální práce; field social work with family; family; methods; techniques; social work