Gender role v Armádě České republiky - Kárníková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tématem gender role v Armádě České republiky, je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je vypracována na základě odborné literatury, kdy se zabývá pojmy genderu v obecné psychologické rovině, genderovými rolemi, genderovou identitou a jejími teoriemi, genderovými stereotypy. Věnuje se tématu rovnosti mužů a žen v Evropské unii a v České republice. Následně popisuje genderovou diskriminaci. V závěru teoretické práce se zabývá tématem rovnosti mužů a žen v Armádě České republiky. Praktická část je zpracována pomocí kvalitativně orientovaného šetření, které je založené na hloubkových rozhovorech s příslušníky Armády České republiky, a přináší tak vhled do problematiky gender role a také na postavení mužů a žen uvnitř Armády České republiky.
Gender roles in Army of Czech republic
Keywords: gender; gender role; genderová identita; genderová diskriminace; genderové stereotypy; rovné příležitosti mužů a žen; armáda; gender; gender role; gender identity; gender discrimination; gender stereotypes; equal opportunities men and women; army