Tradiční prvky nizozemského krajinářství v malbě Roelandta Saveryho - Burešová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá osobností nizozemského malíře Roelandta Saveryho. Nejprve se věnuje zasazení jeho tvorby do historického a uměleckého kontextu. V této části je představena malířská tradice, ze které čerpá nizozemská krajinářská produkce Saveryho doby. Dále je zde osvětlena osobnost Roelandta Saveryho. Tato část práce se zabývá umělcovým životem a komplexně jeho dílem. Následně je rozšířena o představení uměleckých osobnosti, které Saveryho tvorbu ovlivnili. Mimo přímých uměleckých vlivů se zde věnuji také náboženské složce, kterou jeho tvorba obsahuje. Ta je odkryta na konkrétních příkladech.
The traditional elements of the Dutch landscaping in the painting of Roelandt Savery
Keywords: Nizozemí; 17. století; krajinomalba; Roelandt Savery; Netherlands; 17th century; landscape painting; Roelandt Savery