Výživa u chronických onemocnění zažívacího traktu - Holánová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
V mé práci se zabývám výživou u osob trpící Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou a sleduji, jak tyto osoby dodržují pravidelnost a pestrost stravy. V teoretické části se věnuji charakteristice Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy, jejich příznakům, komplikacím a léčbě. Významnou součástí práce je také strava a dietní doporučení pro období remise a relapsu. V praktické části bylo provedeno kvalitativní šetření, které mělo dvě části. První část tvořily týdenní jídelníčky od každého respondenta a jejich propočty v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sledoval příjem základních živin, bílkovin, tuků, sacharidů, dále i celkový energetický příjem a množství přijaté vlákniny. Všichni respondenti byli edukováni, jak jídelníček zapisovat. Druhou část tvořily polostrukturované rozhovory. Rozhovor byl tvořen 20 otázkami týkající se stravování a příznaků, které doprovázejí tyto onemocnění. Respondenti byli do výzkumu vybíráni pomocí metody "sněhové koule". Celkový výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů, avšak podmínky pro zařazení do výzkumného šetření splnilo respondentů šest. Z toho polovinu tvořily osoby, jak muži, tak ženy, s Crohnovou chorobou a polovinu s ulcerózní kolitidou. Výsledky propočtů jídelníčků jsem dále zpracovala do přehledných tabulek a porovnávala s optimálními hodnotami pro každého respondenta. Rozhovory byly zpracovány a roztříděny do jednotlivých kategorií.
Nutrition in patients with chronic diseases of gastrointestinal tract
Keywords: Nespecifické střevní záněty; Crohnova choroba; ulcerózní kolitida; výživa; chronická onemocnění; Inflammatory bowel diseases; Crohn´s disease; ulcerative colitis; nutrition; chronic disease