Hra a prožitek - využití reflexe při stmelování třídního kolektivu - Říhová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zaměřuje na využití reflexe v rámci zážitkové pedagogiky při stmelovaní třídního kolektivu, nebo jako řešení konfliktů mezi studenty. V práci je obecně popsaná zážitková pedagogika a její metodika, zvlášť se pak zaměřuje na reflexi, její cíle, druhy a postupy. Neopomíjí také hru a její výchovný přínos. Cílem této práce je navrhnout, vytvořit a ověřit zážitkový program zaměřený na řešení konfliktů, který by se v praxi dal použít a pomáhal by učitelům v uvedených situacích správně využívat reflexe jak po jednotlivých aktivitách, tak i v závěru programu.
Play and experience - the use of reflection in the class teambuilding
Keywords: zkušenostně reflektivní učení; reflexe; prožitek; komfortní zóna; předsudek; experiential reflective learning; reflection; experience; comfort zone; prejudice