Pojetí a struktura oborů cizojazyčných filologií v ČR a ve Francii - Kohoutová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé bakalářské práce je pojetí a struktura oborů cizojazyčných filologií v České republice a ve Francii. Cílem práce je srovnat pojetí a strukturu oborů cizojazyčných filologií na vzorku vybraných filozofických fakultách v České republice a na Jihobretaňské filozofické fakultě humanitních a sociálních a věd. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první se zaměřím na srovnávací pedagogiku, jejíž náplní je mezinárodní komparace vzdělávacích systémů. Zmíním se o vytváření Evropského vysokoškolského prostoru, o současném stavu terciárního školství ve dvou vytyčených zemích a o procesu akreditace a o vývoji tradičních západních filologií v České republice. V druhé části se zaměřím na konkrétní srovnávání oborů anglistiky, germanistiky a romanistiky na vybraných českých univerzitách v komparaci s francouzskou univerzitou UBS v Lorientu.
The Concept and Structure of Foreign Philologies in the Czech Republic and France
Keywords: srovnávací pedagogika; terciární vzdělávání; anglistika; germanistika; romanistika; komparace; Comparative Pedagogy; tertiary education; English studies; German studies; Romance studies; comparison