Popis a porovnání svalového aparátu lopatkového pletence vybraných druhů žab - Kutílková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své diplomové práci jsem se zabývala svalovým aparátem lopatkového pletence vybraných druhů žab, především svaly jeho ventrální strany, které mají zřejmě zásadní roli pro skok (především pro jeho přistávací část). Mezi jednotlivými druhy jsem zjistila řadu rozdílů, z nichž některé dle mého názoru přímo souvisí s pohyby při doskoku.
Description and comparison of pectoral girdle muscular system in selected frog species
Keywords: žába; svaly; přední končetiny; skok; frog; anuran; muscles; forelimbs; jump