Reprodukční parametry u zájmových morčat - Krhounová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce bylo sledování a vyhodnocení zabřezávání samic, jako hlavního reprodukčního ukazatele a počtu mláďat ve vrhu v zájmovém chovu morčat. Celkem bylo vyhodnoceno 50 vrhů a následně srovnané výsledky s literaturou. Sledoval se datum přidání samce do skupiny samic, následný datum porodu jednotlivých samic a velikost vrhu a z těchto dat bylo vypočteno, na kolikátou říji samice zabřezly. Tyto výsledky byly zpracovány pomocí tabulek a grafů. Výsledky zabřezávání samic dopadly velice různorodě, nejvíce samic zabřezlo hned na první říji a to 56%, naopak nejméně samic zabřezlo až na šesté říji a to pouze 2%. Na druhé říji zabřezlo 22%, na třetí 8% a na páté 12%. Výjimkou byla čtvrtá říje, kdy nezabřezla žádná ze samic. Počty mláďat ve vrhu se také velice lišily, samice porodily od 1 do 6 mláďat. 8% samic z celkových 50 sledovaných porodily pouze jedno mládě, dvě mláďata porodilo 20% a 3 mláďata mělo 26% samic. Nejčastější počet mláďat mělo 30% samic a to 4, 14% samic mělo 5 mláďat a největší vrh, který čítal 6 mláďat, porodila pouze 2%.
Reproductive parameters of pet guinea pigs
Keywords: morče; reprodukce; mláďata; zájmový chov; Guinea pig; reproduction; pups; hobby breed