Jakub František Prokyš - Oldřichová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Jakub František Prokyš Bakalářská práce Jakub František Prokyš se zaměřuje na úspěšného malíře, který žil v 18. Století. Původem rodák Slánský, ale životní osudy ho zavedly do kulturně se rozvíjejících Jižní Čech. Byla to pro něj velká příležitost. Silně vzkvétající rod Schwarzenbergů upevňoval své postavení v České zemi nejen koupěmi nových území, ale zvelebováním svých stávajících i nově získaných panství. Za tímto účelem Schwarzenbergové zaměstnávali řadu významných architektů, malířů i sochařů. Mezi nimi byl i malíř Jakub František Prokyš. Prokyšovo přesné životní osudy nejsou dodnes plně objasněny. Naskýtá se mnoho otázek, na které zatím stále hledáme odpovědi. V podstatě, až do příchodu do Jižních Čech nemáme konkrétní údaje o jeho životě a vyučení. I jeho jihočeský život skrývá řadu otázek. Nejpozoruhodnější ovšem je, jak se z celkem neznámého umělce stala osoba nejen akceptována, ale i přijata do vyšších kruhů. Dostal se do kruhu prominentních lidí. Během života vydělal tolik peněz, aby si mohl dovolit koupit vlastní dům a zaopatřit rodinu. Úspěchy v profesy se však střídaly s rodinnými tragédiemi. Byl výborný freskař a mimo jiné maloval i oltářní obrazy. Za vrchol jeho tvorby se dají paradoxně považovat jeho velmi raná díla a to pro objednavatele Josefa Adama Schwarzenberga. Těmto umělecký dílům je v mé bakalářské práci věnováno nejvíce prostoru. Cílem této práce je snaha blíže nastínit Prokyšův dosud ne zcela zmapovaný život.
Jakub František Prokyš
Keywords: malíř; jižní Čechy; Schwarzenbergové; painter; South Bohemia; Schwarzenbergs