Životní styl profesionálního ledního hokejisty: Porovnání pohledů bývalých a současných profesionálních hokejistů na sportovní kariéru a osobní život. Hokej jako život nanečisto? - Matějka, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce zkoumá svět profesionálního ledního hokeje z pohledu samotných profesionálních ledních hokejistů a představuje, jak vypadá životní styl profesionálního ledního hokejisty. Výzkum je zaměřen i na popis soukromého života, hokejových začátků, přístupu ke studiu a představ o životě po hokeji. Cílem práce je zmapovat sebereflexi vlastní kariéry a všech pozitivních i negativních okolností, jimž lední hokejisté v době své kariéry čelí, a porovnat jejich výpovědi s již bývalými ledními hokejisty a prokázat dvě hypotézy. První si klade otázku, zda se skutečně jedná o kolektivní sport, nebo jde o individuální soutěž v rámci kolektivu, druhá vychází ze samotného životního stylu profesionálních hokejistů a snaží se dokázat, že vlastní sportovní kariéru je možné chápat jako život nanečisto. Vlastní výzkum je ukotven ve vybrané literatuře a podložen výpověďmi respondentů. Práce poukazuje na všechny aspekty profesionálního ledního hokeje pohledem ledních hokejistů, přičemž poukazuje i na veřejnosti skryté záležitosti. Díky autentickým výpovědím respondentů se v práci objevuje netradičně otevřená zpověď přímých aktérů popisujících i stinné stránky, které prostředí profesionálního sportu nabízí. Na základě uskutečněných rozhovorů, autorových zkušeností a odborné literatury byla vytvořena typologie profesionálních ledních hokejistů, ve které dochází k teoretickému i praktickému zakotvení vyhotovených výzkumů.
Lifestyle of a professional ice hockey player: comparison of views of former and current professional hockey players on sport career and personal life. Hockey as a life on try-out?
Keywords: lední hokej; životní styl; profesionální sport; ice hockey; lifestyle; professional sport