Vliv stavu chrupu na celkové zdraví ve střední dospělosti a role výchovy ke zdraví v této oblasti - Togner, Aleš (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je zjištění významu a vlivu stavu chrupu na celkové zdraví a to jak fyzické tak psychické u lidí ve střední dospělosti a role výchovy ke zdraví v této oblasti. V teoretické části je popsána stavba zubu, dočasného a stálého chrupu včetně jejich onemocnění. Popis podstaty zubního mikrobiálního plaku v přímé souvislosti s poškozením tvrdých zubních tkání a parodontu. Dále je zde je popsána souvislost mezi stavem chrupu a celkovým zdravím člověka. V závěru teoretické části je rozpracována prevence, včetně popisu péče o stálý chrup za použití dostupných prostředků k ústní hygieně, fluoridace a výživy. Vzhledem k tomu, že stav chrupu může nepříznivě ovlivnit celkové zdraví osob je praktická část zaměřena na zmapování úrovně povědomí osob střední dospělosti a zmapování finanční podpory pomůcek pro dentální hygienu. Jsou zde uvedeny výsledky mého výzkumu, kdy za použití metody dotazníků, bylo monitorováno využití a dostupnost dentálních pomůcek s ohledem na prevenci před poškozením zubních tkání a návštěvy zubních specialistů. Dále bylo zmapováno povědomí osob střední dospělosti ohledně vlivu stavu chrupu na celkové zdraví. Zobrazení výsledků je pomocí grafů a tabulek. V závěru praktické části jsou uvedeny výsledky průzkumu finanční dotace dentálních pomůcek zdravotními pojišťovnami v ČR, edukační program s edukačním letákem pro danou věkovou skupinu.
The effect of the dentition state on human´s overall health in the middle adulthood and the role of the health education in this area
Keywords: anatomie zubu; stálý chrup; parodont; stomatologie; zubní kaz.; anatomy of the tooth; permanent teeth; periodontium; stomatology; caries.